İklim Krizi Nedir Ve Ne Şekilde Önlem Alınabilir?
İklim krizi çağımızda sürekli gündemde olan bir konudur. Seneler boyu çevreye bırakılan kimyasal atıklar ve doğanın zarar görmesi ile beraber dünyada bazı değişiklikler olmaya başladı. Bu değişiklikler çevre olaylarında ortaya çıkan anomaliler olarak adlandırılabilir. Bu anormal durumların en önemlisi dünyada sıcaklık artışıdır. Bu sıcaklık artışı bazı bölgelerde seller ve mevsim dışı yağışlar olarak görülebilir. Bazı bölgeler ise bu durumdan kuraklığın artması şeklinde etkilenebilir. Ayrıca çıkan yangınların durdurulamaması ve daha fazla orman yangını gibi durumlar da iklim krizinin etkileri arasındadır. Doğaya verilen bu zarar doğada yaşayan canlıları da etkilememektedir. Canlı türlerinin azalması gibi biyolojik sorunlar yaşanırken besin zinciri de bozulmaya başlıyor.
İklim Krizinin Nedenleri Nedir?
İklim krizinin en büyük nedeni fosil yakıtların kullanımıdır. Dünyanın şu an temel enerji kaynaklarından biri olan fosil yakıtlar kullanıldığında çevreye zararlı olan gazlar salarlar. Bu gazların salınımı ozon tabakasını ve hava temizliğini etkiler. Fosil yakıtlar araçlarda kullanıldığı gibi fabrikalarda ve büyük üretim tesislerinde de kullanılır. Bu kullanım çevreyi olumsuz etkiler. Dünya üzerindeki ormanları azalması da iklim krizinin nedenlerindendir. Ormanlar hem havayı temizlemek hem de ekosistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için önem taşırlar. Ormanlar bulundukları yerlerde çevrede su kaynakları oluşmasını da sağlarlar. Ayrıca ortam sıcaklığını da düşürürler. Bütün bunlar iklim krizini daha büyük bir problem haline getirmektedir. Büyük baş hayvancılığı gibi hem sera gazı oluşturan hem de dünya kaynaklarını ciddi ölçüde tüketen ticari aktiviteler de iklim krizinin etkilerindendir.
İklim Krizine Karşı Ne Yapılabilir?
İklim krizini önlemek için birçok önlem alınması gerekmektedir. Fakat bu önlemlerden en önemlisi fosil yakıtların kullanımının bırakılmasıdır. Fosil yakıtlar çevreye çok zarar verdiğinden daha temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamız gerekmektedir. Temiz enerji kaynakları fosil yakıtlara göre çevremizi çok daha az kirletir. Bu sayede doğaya zarar vermeyen bir enerji üretim ve tüketim modeli oluşturulabilir. İnsanlar kendi elektrik kullanımlarını da azaltarak iklim krizi ile mücadele edebilirler. Ayrıca tasarruflu bir şekilde su tüketmek çevre için yararlı bir hareket olacaktır. Bunun dışında çevreye çok zarar veren ve dönüşümü zor olan plastikler yerine sağlıklı alternatifler tercih edilebilir. Geri dönüşüme de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Düzgün bir şekilde geri dönüştürülmeyen atıklar da çevreyi kirletir ve iklim krizine yol açar.
Hazırlayan: Fatih Ozan Arslan