9 Ekim Çarşamba, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Agorafobi

Agorafobi nedir? Daha önce hiç duydunuz mu? Sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Agorafobi Nedir?

Agorafobi, bir kişinin kalabalık bir yerdeyken veya halka açık alanlardayken yardımın mümkün olmayacağı düşüncesinin veya kaçışın zor olduğu yerlerde bulunmanın kişide yarattığı yoğun bir korku ve endişedir. Ayrıca, agorafobi, bu durumlardayken kişinin panik atak yaşama korkusu ile ilişkilendirilir. Agorafobi, bir tür kaygıdır. Agorafobi, genellikle otuz beş yaşından önce ortaya çıkar. Agorafobi gelişme riski geç ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde artar. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden fazladır.

Nedenleri

Agorafobide üç temel risk faktörü vardır. Bunlar, mizaç, çevresel faktörler ve genetik ve fizyolojik yatkınlıktır. Ebeveynlerin aşırı korumacı olması, çocukluk korkuları, gece terörlerinin varlığı, mutsuz çocukluk yaşama, erken yaşta kayıp yaşamak gibi travmatik olaylar, kaygıya duyarlılık, kaygı bozuklukları ve genetik yatkınlık agorafobinin yaygın nedensel faktörleridir.

Belirtileri

Agorafobinin çeşitli belirtileri vardır. Agorafobiye sahip olan insanlar, kendilerini güvende hissetmedikleri için tren, uçak veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarından; otopark, köprü veya alışveriş merkezi gibi halka açık alanlardan; sinema salonu, asansör veya küçük mağazalar gibi kapalı alanlardan kaçınırlar. Kaçmanın zor olabileceği yerlerden korkmak, uzun süre evde kalmak, halka açık alanlarda kontrolünü kaybetmekten korkmak, çevrenin veya vücudun gerçek olmadığını hissetmek, çaresiz hissetmek, başkalarından kopmuş hissetmek, ve olağandışı bir öfkeye sahip olmak agorafobinin genel belirtileridir. Ayrıca, terlemek, titremek, nefes darlığı yaşamak, mide bulantısı, boğulma, göğüste ağrı veya rahatsızlık hissi agorafobinin fiziksel belirtileridir.

Komplikasyonları

Agorafobisi olan kişiler iş yerlerinde çalışamayacak hale gelip sosyal hayatlarında sorun yaşayabilirler. Ayrıca, agorafobisi olan kişiler depresif, izole ve yalnız hissedebilirler. İleri düzeydeki agorafobi vakaları tamamen eve bağlı olabilirler veya evden ayrılmaları gereken durumlar için başkalarına bağımlı olabilirler.

Agorafobinin önlenmesinde önemli risk faktörlerinin aracılığı önemlidir. Agorafobinin yönetimi için semptomların erken tanımlanması, hızlı müdahale, kaynaklara ve uzmanlara erişim, ve psikoterapi ile etkili yönetim önemli stratejilerdir. Genellikle, panik bozukluğunun erken tedavisi agorafobiyi de önleyebilir.

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Kapak Görseli

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar