Toplumda son zamanlarda yaygın görülen psikolojik rahatsızlıklar arasına giren manik depresyonun semptomları nelerdir ve hangi yaşlarda görülür?
Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, bir insanın düşünme, ruh hali ve davranışta aşırı farklılıklar yaşadığı ciddi bir beyin hastalığıdır. Bipolar bozukluk bazen manik depresif hastalık veya manik depresyon olarak da adlandırılır. Bipolar bozukluğu olan kişiler genellikle depresyon veya mani dönemlerinden geçer. Ayrıca sık ruh hali değişimleri yaşarlar.
Semptomlar nelerdir?
Bipolar bozukluğun semptomları, ruh hali değişimlerini (bazen oldukça aşırı) ve ayrıca aşağıdakileri içerir:
-Enerji
-Aktivite seviyeleri
-Uyku düzenleri
-Davranışlar
Bipolar bozukluğu olan bir kişi her zaman bir depresif ya da manik atak geçirmeyebilir. Ayrıca uzun süre dengesiz ruh halleri yaşayabilirler. Bipolar bozukluğu olmayan insanlar genellikle ruh hallerinde “inişler ve çıkışlar” yaşarlar. Bipolar bozukluğun neden olduğu ruh hali değişiklikleri bu iniş ve çıkışlardan çok farklıdır.
Bipolar Bozukluk Hangi Yaşta Genellikle Teşhis Edilir?
Bipolar bozukluk genellikle 15 ila 24 yaş arasında görülür ve ömür boyu devam eder. Yeni tanı konmuş maninin küçük çocuklarda veya 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülmesi nadirdir.
Semptomların ciddiyeti bipolar bozukluğu olan bireylere göre değişir. Bazı insanlar birkaç belirti yaşarken, diğerleri çalışma ve normal bir yaşam sürdürme yeteneklerini zayıflatacak birçok belirtiye sahiptir.
Bipolar Disorder (Manic Depression)
Hazırlayan: Elif Yağmur Özcan