Koşunun ruh ve bedenen yapana iyi geldiği bir gerçek. Peki patika koşularının zihin sağlığına nasıl etkileri var?
Macera Dolu Patika Koşuları Zihin Sağlığı İçin Faydalı
Patikalar, yol koşularının sunmadığı deneyimleri sunabilir. Ağaç parçalarının arasından atlamak, kayalıklarda tırmanarak adım adım geçmeye çalışmak, bitkilerin köklerine takılmadan ilerlemeye çalışmak: doğa tarafından çevrelenmiş bir ihtişam. Bazılarımız, belki de hepimiz, bu macera hissine doğuştan itibaren bir çekim duyarız. Bunun açlığını çekeriz.
2016 yılında yayımlanan Açık Hava Etkinliklerinin Zihinsel Faydaları adlı çalışma açık hava etkinlikleri ve maceralı eğitim programlarının zihinsel faydalarını iki pilot grupla inceledi. 14 yaşındaki okul öğrencilerinden oluşan ilk grup 9 gün süresince bisikletle Alp Dağlarına çıkarken, diğer grup Norveç’in ıssız yerlerinde 8 gün geçirdi. Çalışma sonunda iki grup katılımcılarında hayat tatmini, dikkat, kendine yeterlilik gibi durumları artarken; stresli yaklaşımlarının azaldığı gözlemlendi.
Öyleyse hepimiz bu maceraya doğuştan gelen bir istekle mi yaklaşırız? Eğer öyleyse, kısa ve güvenli patika koşularından nasıl en yüksek verimi alabiliriz?
“Kısa patika koşuları zihnimizi yoldaki hedefe odakladığı için içimizde sevinç kıvılcımlarına neden olur. Burada yol koşularından daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyulur.”diyor Uygulamalı Spor Psikolojisi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hillary Cauthen. “Çeşitli hareketler, ne geleceğin bilinmezliği sonunda ortaya çıkan heyecan; patika koşularının yaratıcılık ve hayal gücünü canlandırmasının güzel yanıdır. Yolculuk ve keşif duygusunu deneyimlemek, çocukluktan gelen kontrolü azaltılmış şekilde hareket edebilmek özgürlük ve yaratıcılığın gelmesine imkan verir.”
Elbette bu, yol koşularının zihinsel fayda sağlamadığı anlamına gelmez. New Hampshire ve Miami Ohio’da koşan, kendi dışındaki koşuları da takip eden Cauthen şimdi Texas’ta yol ve patika koşuları yapıyor. Doktor, bunların da sonuçlarına dayanarak “Koşunun linear akışında tekrar eden rahatlatıcı haraketler nefes kontrolüne yardımcı oluyor ve düşüncelere odaklanmamıza imkan veriyor.” diyor.
Fakat, patika koşularının yarattığı çeşitli hareketler, arazinin doğasıyla birlikte çeşitlenen basış ve adımlar düşüncelerimizin hareketlerini değişik yollara itebiliyor. “Özellikle macera dolu patika koşuları. Belki buradan değişik bir rota çizebilirim, eğlenceli görünüyor. Bir süreliğine bu ağaçlarla dolu yerde kaybolabilirim ve özgürlük hissinin tadını çıkarabilirim. dediğinde.” diye ekliyor Hillary Cauthen.
Patika koşularının sağladığı bu küçük heyecanları yaşadığımızda, ki kirli kentsel yollarda da olabilir, her zamanki konfor alanımızın dışına çıkarız. Cauthen’e göre bir patika antrenmanını tamamlamak kişiye güven verir. Böylece daha fazla üretken olabiliriz, mutluluk hormonlarımızın kuvvetle çalışma ihtimali artar ve mutlu oluruz, duygularımızı düzenleyebilme kabiliyetimiz artabilir.
“Duygular bulaşıcıdır. Koşunun neden olduğu mutluluk daha iyi ilişkilere ve iş yaşam dengesine neden olur.” diye ekliyor. Ayrıca çocukluğumuzda yaşadığımız keşif duygusu ve vücudumuzun zaman zaman kontrolümüzün dışında olması daha sakin olmamıza neden olabilir.
The Journal of Adolescence adlı makalede ortaya koyulduğu üzere açık havadaki maceralı etkinlikler sayesinde konfor ve panik alanları dengeli bir noktada buluşabilir. Böylece, bu etkinliklerin stres ve endişe üzerinde faydası görülür. Fakat bu noktada macera seviyesinin seçiminde, kişinin kendini ve başkalarını tehlikeye atmamasının önemini vurgulamak gerekir.