Yazar ve psikoterapist Amy Morin gücünüze sahip çıkmanın yollarını anlatıyor.
Şikayet Etmeyi Bırakın
Ailenize, arkadaşlarınıza, eşinize ve etrafınızdakilere sürekli birilerini veya bir durumu şikayet etmek sizi çözüme değil probleme odaklar. Enerjinizi problemi tekrar tekrar anlatıp sempati toplamaya değil, çözmeye verin.
Hislerinizin Sorumluluğunu Alın
Moralinizi, nasıl hissettiğinizi başka insanların davranışlarının belirlemesine izin vermeyin. Arkadaşınız sizi gittiği bir yere davet etmediği için kötü hissediyor ya da aileniz sizi eleştirdiğinde küplere biniyorsanız bu onların sizin üzerinizde güç sahibi olduğunu gösterir. Başkalarının düşünce ve davranışlarını kontrol edemezsiniz. Ama kendi hislerinizi kontrol ederek zarar görmemeyi başarabilirsiniz.
Sağlıklı Sınırlar Çizin
Yersiz suçluluk hissine kapılmak, ne istediğinizi, neye ihtiyacınız olduğunu söylemek yerine susmak, sürekli fedakarlık yapmak ya da saldırganlaşarak kırıldığınızı saklamaya çalışmak gibi davranışların hepsi gücünüzden vazgeçtiğinizi gösterir.
Kurban Psikolojisine Girmeyin
İşim için şunu feda ettim, eşim için bunu yapmak zorunda kaldım, arkadaşlarıma ayıp olmasın diye evet demek zorunda kaldım gibi sürekli kendinizden verdiğinizi anlattığınızı fark ederseniz durun ve bir düşünün. Bu sizin sürekli dram yaşayan bir kurban rolü üstlendiğinizi işaret ediyor olabilir. Verdiğiniz kararların bazı istemediğiniz sonuçları olabilir ama kararları sahiplenerek çıkış yolları aramak da sizin elinizdedir.
Affedin
Sizi kıran veya haksızlık eden birine karşı taşıdığınız öfke diğer kişiyi değil sizi cezalandırır. Gücünüzü geri almanın en iyi yolu karşınızdakini affetmektir. Affetmek karşınızdakinin hatalarının kabul edilebilir olduğu anlamına gelmez. Affetmek karşınızdakinin davranışlarının sizinle değil, kendi kapasitesi ile ilgili olduğunu fark edip, size zarar veren öfkeyi içinizden atmaktır.
Değerlerinizi Başkalarının Ne düşündüğü Değil Siz Belirleyin
Eğer kendi doğrularınız net değilse, başkalarının düşünceleri sizi kolayca etkiler. Eğer değerinizi başkalarının sizinle ilgili olumlu izlenimleri belirliyorsa hayatınız sürekli birilerini mutlu etmekle geçer. Herkesin sizi sevmesi gerekmez, yaşam tarzınızı onaylamaları da gerekmez. Tabii ki yapıcı eleştirilere kulak verin ve değerlendirin ama kendinize asla başka birinin hakkınızda düşündüklerinden değer biçmeyin.
Farklı Olmaktan Korkmayın
Özgüven eksikliği ve sosyal kaygılar çoğunluğa uyum sağlamak için farklılıklarınızı yok edip, başkalarına benzemenize yol açabilir. Ancak çoğunluğa uyum sağlamak için kendinizi gizlemeye çalışmak aslında enerjinizi tüketebilir ve gizlenerek mutlu olmak zordur. Vaktinizi ve enerjinizi sizi farklı olduğunuz için eleştiren ve dışlayanlarla değil, olduğunuz gibi kabul eden ve seven, farklılığınızla dünyaya renk kattığınız için değerinizi bilen insanlara saklayın.
Hazırlayan: Elif Yağmur Özcan