Stresin sizi nasıl etkilediğini anlamak ve stresin size karşı değil sizin için çalışmasını sağlayacak etkili stres yönetimi tekniklerini öğrenmek önemlidir.
Stres Nedir?
Stres, duygusal ve fiziksel bir gerginlik hissidir. Ayrıca, vücudun bir takım zorluklara verdiği tepkidir. Üstelik her zaman zararlı değildir. Bazen strese verilen tepki faydalı olabilir. Ancak, stres uzun sürdüğünde yaşam kalitesini düşürebilir.
Stresin Nedenleri Nelerdir?
Herkes stres yaşar. Ancak strese neden olan şey kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Strese yol açabilecek birçok neden olabilir. Bunlar:
• Finansal nedenler: Finansal sorumluluklarda artış, borç, parayla ilgili endişeler strese neden olabilir.
• İş: Çok fazla iş, iş güvencesizliği, işten memnun olmama durumu, patron veya iş arkadaşlarıyla sorunlar yaşama dahil olmak üzere birçok şey strese sebep olabilir.
• Kişisel İlişkiler: Hayatta sizi strese sokan insanlar olabilir. Bu kişiler aile üyesi, yakın arkadaş ya da iş arkadaşı olabilir.
Kısaca, günlük hayatta aile, iş, okul gibi ortamlarda yaşanılan birçok olay stres sebebi olabilir. Diğer yandan strese sadece olumsuz olaylar neden olmaz. Terfi almak, tatile çıkmak, daha büyük bir eve taşınmak gibi olumlu yaşam değişiklikleri de stres kaynağı olabilir.
Stres Belirtileri Nelerdir?
• Fiziksel Belirtiler: Baş ağrısı, uyku problemleri, mide ağrısı, aşırı terleme, nefes darlığı, çene kasılması, stresin fiziksel belirtileridir.
• Duygusal Belirtiler: Kaygı durumunun artması, gerginlik, öfke patlamaları, duygusal hassaslığın artması, stresin duygusal etkileri arasındadır.
• Zihinsel Belirtiler: Konsantrasyon eksikliği, karar vermekte zorlanma, unutkanlık, dikkat eksikliği, olumsuzluklar üzerinde odaklanmak, zihinsel belirtiler arasındadır.
Stresten Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
İşte stresten kurtulmak için bazı yollar:
1. Derin nefes alma egzersizi:
Nefes egzersizleri stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
2. Fiziksel aktivite:
Stres belirtilerinin farkına vardığınızda egzersiz yapabilirsiniz bu ruh halinizi iyileştirip stresten kurtulmanızı sağlayabilir.
3. Destek almak:
Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz. Endişeleriniz hakkında onlarla konuşabilir ve gerektiğinde yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca, bir uzmandan da destek alabilirsiniz.
4. Pozitif düşünce:
Her günün sonunda yapamadıklarınızı değil, başardıklarınızı düşünmek için zaman ayırın.
5. Kısa dönemli hedefler belirlemek :
Kendinize günlük, haftalık, aylık hedefler belirleyin. Bu , kısa ve uzun dönemli hedefler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
6. Meditasyon:
Meditasyon kaygı, depresyon, acı gibi stresin olumsuz boyutlarında azalmalara yol açabilir.
Hazırlayan: Eda Geniş