7 Aralık Cumartesi, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Televizyonun Çocukların Prososyal Davranışı Üzerindeki Etkileri

Kitle iletişim araçlarının önemlisi olan televizyon, gerek yetişkinleri gerekse çocukları etkisi altına almaktadır.

Televizyon izlemenin kötü etkisi kadar elbette iyi yanları da vardır. Çocukların gelişimlerine, öğrenmelerine katkı sağlayabilir.

Televizyon çocuklara, çok iyi pozitif davranışlar, negatif prososyal yollar ve antisosyal yollar öğretebilir. (Bryant, 2007)

Araştırmacılar, Susam Sokağı adlı TV programında kendilerine sosyal becerilerin nasıl kullanılacağını öğreten pozitif sosyal alışverişleri seyrettiklerinde, çocukların bunun sonucunda bu pozitif sosyal davranışları taklit etmesinin daha muhtemel olduğunu tespit etmişlerdir. (Bryant, 2007)

Susam Sokağı:

Kurabiye Canavarı, Minik Kuş, Edi ile Büdü…

Susam Sokağı’ndaki her şey, çocukların ilgisini çekmek üzere oluşturulmuştu.

Unutulmaz karakterler, şarkılar ve nicesi.

“Sesame Street”‘in Türkçe uyarlamasıdır.

Bu programın öncesinde ve sonrasında, yapılan sayısız araştırma; Susam Sokağı’nın çocuk gelişimi üzerindeki inanılmaz etkisini açıkça ortaya koymuştur.

Susam Sokağı’nın amacı neydi?

3-5 yaş aralığındaki çocukların öğrenme yeteneği hakkında fikir sahibi olabilmek ve o yaşlarda olup okula gidemeyen çocukların temel bilgileri öğrenebilmesini sağlamaktı.

Santrock, John W. Life-Span Development/John W. Santrock Yaşam Boyu Gelişim/ Çeviri Editörü: Prof. Dr. Galip Yüksel, Ankara: Nobel Yayın.

Hazırlayan: Nisa Tuğba Yılmaz

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar