Günümüzde oldukça büyük bir kitleye hitap edebildiği için popülerleşen bu sporun aslında bir çeşit ibadet olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazımızda sizin için yoga sporu hakkında bilgiler derledik.
Yoga Nedir, Yararları Nelerdir?
Yoga, her ne kadar eski dönemlerde bazı toplulukları ibadet yöntemi olarak bilinse de günümüzde “kendi bölgeni bul” felsefesi sayesinde oldukça geniş bir kitleye hitap edebilme özelliğine sahip olan bir spor çeşidi olarak bilinir. Bu dönüşümün gerçekleşmesinde Batı’ya gelip yoganın yararlarını paylaşan insanların ve bu konunun üzerine araştırmalar yapan bilim insanlarının parmağı vardır. Bu yararlar, her pozisyon için farklı olabildiği gibi ortak yararlar da vardır. Bunun için verebileceğimiz örnekler;
–Stres ve anksiyeteyi düşürme
–Uyku düzenini düzeltme
–Fazla kilolardan kurtulma
–Genel yaşam kalitesini artırma
şeklinde sıralanabilir.
Yoga Nasıl Bir Ortamda Yapılmalı?
Yoga için bir mata gerek olduğu varsayımı yanlıştır fakat hiç olmazsa bir battaniye veya halı ile yumuşak bir zemin sağlanması önerilir. Bu; olası bir yaralanma, el ve ayaklara yoğun baskı, vücutta ağrı gibi sebeplerle açıklanabilir. Bunun dışında aşırı sessiz bir ortam veya dikkat dağınıklığı olasılığını tamamen yok etme gibi zorunlulukların bulunduğu varsayımı yanlıştır ki yoganın en temel parçalarından ( ve sporun en zor parçalarından) biri olan “çevreye duyarsız kalıp bedene, zihne ve kendine odaklanma” bunu çok net bir şekilde açıklar. Sadece siz, zihniniz, yumuşak bir zemin ve belki blok niyetine kullanılabilecek parçalar (bir yastık bile olabilir) gereklidir.
Başlangıç Seviyesine Uygun 3 Adet Pozisyon
Sizin için belki de bu yazıyı okuduktan hemen sonra bile yapabileceğiniz üç pozisyon derledik. Bunlar:
1. Kedi Pozisyonu: Bu pozisyonda tek yapmanız gereken emekler hale gelip nefes alırken karnınızı merkez alarak gövdenizi aşağıya çekmek ve nefes verirken tam tersi, emekler hali bozmadan sırtı olabildiğince dışarı çıkarıp gövdenin ayak uydurmasını sağlamaktır. Bu pozisyon karın bölgesini aktif tutar, nefes alışverişini düzenler, bel ağrısına iyi gelir ve iç organları çalıştırır.
2. Kobra Pozisyonu: Yapmanız gereken vücudunuzun üst kısmını kollar yardımıyla olabildiğince yukarı kaldırırken kalça ve altını yere yapıştırmaktır. Duruşa, genel esnemeye ve iç organların çalışımına yardım eder.
3. Ölü Adam Pozisyonu: Bu pozisyon genellikle son aşamada yapılır ve bütün vücudu dinlendirir. Buna rağmen bazı uzmanlar bu pozisyonu yoganın en zor pozisyonu kabul eder. Bunun sebebi ise bu pozisyonu fiziki değil manevi boyutudur. Bu pozisyonda vücudunuzu, yeri, çevreyi hissetmek fakat bunu yaparken zihni çevredeki herhangi bir kirlilikten arındırmak, nefes alırken kalbi temiz ve iyi olan her şeyle doldurmak ve nefes verirken vücuttaki her problemden kurtulmak gerekir.
Hazırlayan: Yağmur Sönmez