18 Ekim Cuma, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Kitap Önerisi: Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

Genç bir beyin travmatize edildiğinde ne olur? Terör, taciz veya felaket çocuğun zihnini nasıl etkiler – ve bu zihin nasıl kurtulabilir? Bruce D. Perry ve Maia Szalavitz, travma etkisi yaratan olayların, çocuklardaki etkilerine ve çözüm yollarına ışık tutuyor…

Kimdir bu “Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk”?

Genç bir beyin travmatize edildiğinde ne olur? Terör, taciz veya felaket çocuğun zihnini nasıl etkiler – ve bu zihin nasıl kurtulabilir? Kitabımızın yazarı olan dünyaca ünlü çocuk psikiyatristi Dr. Bruce Perry, hayal dahi edilemeyen korkular ile karşı karşıya olan çocuklarla uzun yıllar çalıştı: soykırımdan kurtulanlar, cinayet tanıkları, kaçırılan gençler ve aile içi şiddet kurbanları. Köpek Olarak Yetiştirilen Çocuk’ta, beynin iyileşme kapasitesini ortaya çıkaran travma ve dönüşüm hikayelerini bilim merceğinden anlatılıyor.

Unutulmaz vaka geçmişlerini kendi şefkatli, anlayışlı rehabilitasyon stratejileriyle ustaca birleştiren Perry, bir çocuk aşırı strese maruz kaldığında beyne tam olarak ne olduğunu açıklayarak çocuğun ağrısını hafifletmek ve sağlıklı bir yetişkine büyümesine yardımcı olmak için alınabilecek önlemleri ortaya koyuyor. Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak en yıkıcı koşullardan kurtulan çocukların hikayeleriyle Perry, çevre, sevgi, dil ve dokunma gibi basit şeylerin gelişmekte olan beyni daha iyi veya daha kötü bir şekilde nasıl etkileyebileceğini gösteriyor.

Bilimsel Dayanakları Nelerdir?

Kitap, stres tepkisi ve beynin mekanizmalarını çok ayrıntılı veya kafa karıştırıcı olmadan gerçekler ve görüntülerle basit ama canlı çizimler sunuyor. Travmatize bir çocuğun beyninin güvenli bir ortamda desenli, tekrarlanan deneyimlerle yeniden kalıplanabileceğini vurgulanıyor. En önemlisi, böyle bir travma insan bağlantılarının parçalanmasını içerdiğinden, “kalıcı, başkalarıyla olan bağlantıların bakımı” iyileşmede yeri doldurulamaz olarak görünüyor. Perry, “İlişkiler değişimin etkenleri ve en güçlü terapi insan sevgisidir.” olarak ilişkilerin önemini özetliyor.

Hikayeler, Perry’nin hem ayrıntılı hem oldukça insancıl resimler boyamasıyla merhamet, anlayış ve umut sergilerken Perry, gelişmekte olan çocuğun beyninin nasıl çalıştığını anlamak için okuyucuyu kendi yolculuğuna davet ediyor. Bu derin bilgi dolu ve aynı zamanda dokunaklı kitapta Bruce Perry, sadece zihin bilimini anlayarak en yaralı çocuğun bile ruhunu iyileştirmeyi umabileceğimizi dramatik bir şekilde göstermektedir.

Kitap hakkında detaylı arama ve kitaba ulaşmak için,

Hazırlayan: Nil Aydın

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar