Büyüleyici renklere sahip Kuzey Işıkları’nı her yerde görmek mümkün değildir çünkü bu ışıklar belli koşullar altında oluşur. Bu koşullardan en büyük etken Güneş’tir. Kuzey Işıkları’nın sebebini merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!
Kuzey Işıkları Neden Oluşur?
• Kuzey Işıkları aslında Dünya atmosferindeki gaz halindeki parçacıklar ile güneş atmosferinden salınan yüklü parçacıklar arasındaki çarpışmaların sonucudur. Renkteki farklılıklar, çarpışan gaz parçacıklarının türünden kaynaklanmaktadır.
• En yaygın gözlemlenen renkler, soluk sarımsı-yeşildir ve dünyanın yaklaşık 60 mil üzerinde bulunan oksijen molekülleri tarafından üretilir. Azot ise mavi veya morumsu kırmızı Kuzey Işıkları’nı üretir. En az gözlemlenebilen renkleri kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve menekşe tonlarıdır.
• Işıklar, parçalardan veya dağınık ışık bulutları, yaylar, dalgalanan perdeler gibi birçok biçimde görünür.
• Işıklar, kuzey ve güney yarım kürelerin manyetik kutuplarının üzerinde görülür.
• Güneş yüzeyinin üzerindeki sıcaklık milyonlarca santigrat derecedir. Bu sıcaklıkta, gaz molekülleri arasındaki çarpışmalar sık ve patlayıcıdır. Bununla birlikte, dünyanın manyetik alanı her iki kutupta da daha zayıftır ve bu nedenle bazı parçacıklar dünyanın atmosferine girer ve gaz parçacıklarıyla çarpışır. Bu çarpışmalar, kuzeyin ve güneyin) dans eden ışıkları olarak algıladığımız Kuzey Işıkları’nı oluşturur.
• Kuzey Işıkları genellikle dünya yüzeyinden 80 kilometreden 640 kilometreye kadar uzanır.
• Kuzeyde kış mevsimi zamanları ve açık gecelerin olduğu günler Kuzey Işıkları en net şekilde gözlemlenebilir.
• Bu kuzey ışıkları ile ilgili bazı efsaneler de vardır. Kuzey Yarım Küre’nin ışıklarına “Aurora Borealis” denir ve bu da kuzeyin şafağı anlamına gelmektedir. Roma mitlerine göre de Aurora “Şafak Tanrıçası” olarak yer almaktadır. Birçok kültürde bu ışıklar savaşın ya da kıtlığın habercisi olarak algılanıyordu. Ek olarak, halktan bazı insanlar da bu ışıkların ruhu olduğuna inanıyordu.
Hazırlayan: Dilan Sari