9 Ekim Çarşamba, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Hindistan’da Fosilleşmiş Yumurtalarla Tamamlanan Yaklaşık 100 Titanozor Yuvası Bulundu

Fosil hazinesi, dinozorların yumurtlama alışkanlıklarının modern kuşlarınkine benzer olabileceğini gösteriyor.

Hindistan’daki bir paleontolog ekibi, bilinen en büyük dinozorların bazılarının nasıl üreyip yumurtadan çıktıklarını daha iyi anlamak umuduyla 256 fosilleşmiş dinozor yumurtasına yakından baktı.

Yumurtalar, Hindistan’ın Bombay’ın kuzey ve doğusundaki Narmada Vadisi’ndeki 92 titanozor (bilinen en büyük dinozorlar) yuvalama alanında bulundu ve ilk defa 2012’de keşfedildi.

Çalışmanın baş yazarı Harsha Dhiman, bir PLoS yayınında araştırmanın “soyu tükenmeden hemen önce titanosaur sauropod dinozorlarının yuva koruma koşulları ve üreme stratejileri hakkında yeni bilgiler sunduğunu” söyledi.

Birincisi, araştırmacılar yumurtaların Dünya’da dolaşan en büyük dinozorlardan bazılarını içeren bir grup sauropod olan titanosaurlar tarafından bırakıldığını biliyorlar. Hindistan’da yaşadıkları bilinen titanosaur grupları olan Megaloolithus ve Fusioolithus cinsinin yumurtalarını belirlediler.

Yumurtaların muhafaza edildiği kumtaşının unsurları, araştırmacılara, yumurtalar bırakıldığında bataklık ortamın bir miktar akan suya sahip olduğunu; belki de yuvalama alanı bir Kretase göleti veya gölünün yakınındaydı.

Yumurtalar birçok şekil ve boyutta geldi. Bazıları tam yumurtaydı. Bazıları parçalanarak yaklaşık 67 milyon yıllık fosilleşmiş yumurta kabuklarına dönüştü. Yine diğerleri deforme olmuş, sıkıştırılmış veya kumtaşındaki yumurtaların yalnızca ana hatlarıydı.

Hindistan’da Fosilleşmiş Yumurtalarla Tamamlanan Yaklaşık 100 Titanozor Yuvası Bulundu

Kapak Görseli

Hazırlayan: Yunuscan Ünal

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar