Yeni raporlar ergenler ve genç yetişkinler arasındaki intihar oranın geçtiğimiz yirmi yıl boyunca en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.
Araştırmacılar, 15- 19 yaş grubundaki ergenler arasındaki intihar oranlarının 2014’ten 2017’e kadar olan süreçte yüzde on oranında artış göstererek grafikteki zirvesine ulaştığını söylüyor.
Boston’daki Harvard Tıp Fakültesinde araştırma ortağı olan ve çalışmayı yöneten Oren Miron, “Bu gerçekten eşi benzeri olmayan bir dalgalanma.” diyor ve “İstediğiniz kadar geçmişse gidebilirsiniz fakat bu kadar sert bir yükseliş göremeyeceksiniz.” diye ekliyor.
15-19 ve 20-24 yaş grupları arasındaki intihar oranının 2000’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını belirtiyor Miron. ABD’de yükselen opioid (Opioid, vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir.) krizinin bu intihar oranlarının yükselmesinde arttırıcı bir etkiye sahip olduğunu ve sosyal medyanın da bu duruma katkıdan bulunan bir başka etki olduğunu öne sürüyor.
“Zorbalık yapmak çok daha kolay bir hale geldi.” diyor Miron. “Uygulamalar giderek kullanıcılarına sunduğu anonim hizmetleriyle giderek daha da akıllı bir hale geldi.” diye de ekliyor.” Yapılan bu yeni çalışmada yer almayan ve Natick Massachusetts’te intiharı önleme üzerine uzmanlaşmış klinik psikolog olan Pamela Cantor, “Bugünün gençliği birçok türden baskı ile karşı karşıya be bu durum bazılarının kırılma noktalarına ulaşmasına neden olabiliyor.” diyor.
Cantor bazı çocukların “başarmak” için şiddetli bir şekilde programlandığını ve gençliklerinin keyfini çıkartabilmek için çok az zamana sahip olduğunu söylüyor. Aile hayatındaki dengesizlik, rekabet, sosyal baskı gibi nedenler intihar oranlarını arttırıcı etkiye sahip oldukları gibi “çocukları önündeki her engeli kaldıran” ebeveynlerin gerçek bir sorunla nasıl başa çıkacağını bilemeyen çocuklar yetiştirdiğini de ekliyor.
Yeni neslin geçmiş nesiller kadar rahat bir hayat süreceğini düşünmenin zorluğundan bahseden Cantor, intihar etmeyi düşünen bir gencin silah bulabilmesinin ne kadar kolay olduğunu da belirtiyor. Uyuşturucu ve alkolün teminin çok kolay olduğunu söyleyen Carton, bu uyarıcıların intihar düşüncelerini derinleştirebileceğinin altını çiziyor.
Bu çalışma için Miron ve meslektaşları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından toplanan ölüm belgesi verilerini analiz etti.
Bu analiz sonucunda 15-19 yaş grubundaki intihar oranı 2000 yılında her 100.000 kişiye 8 kişi iken 2017 yılındaki intihar oranının her 100.000 kişi için 12’ye yükseldiğini gördüler. Bu durum 20-24 yaş grubu için 12’den 17’ yükselmiş.
Mayo Clinic’e göre intihar sürecinin bazı sinyalleri var:
1) İntihar hakkında konuşmak ya da düşünmek
2) Sosyal ilişkilerden kendini geri çekme
3) Ani ruh hali değişimleri
4) Alkol ve uyuşturucu kullanımı
5) Umutsuzluk içerisinde olma
6) Riskli ve kendine zarar verecek aktivitelerde bulunma
7) Özel eşyalarını sebepsiz yere birilerine verme
Buradan çevrildi : Youth suicide rate reaches 20-year high in U.S.
Hazırlayan: Sıla Özeren