22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Dış Mekân ve Doğa Oyunlarının Çocuklar İçin Faydaları

Çocuklar, ailelerinin güvenlik endişeleri gibi nedenlerden dolayı pek çok faydası bulunan ve pek çok fırsat sunan doğal unsurlara erişimlerini kaybederek doğa ile olan bağlarını kaybedebilirler. Peki, dış mekân ve doğa oyunlarının çocuklar için faydaları nelerdir? Bu yazımızda dış mekân ve doğa oyunlarının çocuklar için faydalarını bulabilirsiniz.

Dış Mekân ve Doğa Oyunlarının Çocuklar İçin Faydaları

1.Öğrenme

Yapılan çalışmalar, doğada zaman geçirmenin çocukların sosyal ve bilişsel becerilerini desteklediğini ortaya koyar. Doğada zaman geçirmek çocukların dikkat, motor ve öz düzenleme becerilerini geliştirir. Öz düzenleme, çocukların açık havada aktif oyun yoluyla çevreleriyle etkileşim içinde olmalarının ve elde ettikleri başarıların bir sonucu olarak çocukların matematik ve anlama becerilerini geliştirir. Ayrıca, yapılan çalışmalar, açık havada geçirilen zamanın Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun semptomlarını azaltmada etkili olduğunu gösterir.

2.Kişisel Gelişim

Çocukların açık havada daha az engellenmiş hissetmelerinden dolayı, burada geçirdikleri zaman çocukların atılganlıklarının ve yaratıcılıklarının artmasını sağlayarak çevreleriyle ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Açık havada oyun, çocuklar için merak ve araştırmayı destekleyen bir öğrenme ortamı sunar. Çocuklar, doğada yaratıcılıklarını, motor becerilerini ve gözlem yapma becerilerini geliştirirler ve kendi oyunlarını yönetme fırsatı bularak yeteneklerine meydan okurlar. Ayrıca, çocukların doğal ortamda yüksek düzeyde güvene sahip olmaları ve eylemlerinin takdir edilmesi çocukların liderlik becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.

3.Sağlık

Dış mekân oyunları çocukların zihinsel ve fiziksel olarak güçlenmelerine ve bilişsel işlevlerinin iyileşmesine katkı sağlar. Çocuklar dışarıdayken çevreleriyle daha fazla etkileşime girerler ve daha az stres yaşarlar. Dışarıdayken, çocukların hastalık riskleri azalır. Çocukların dışarıda az zaman geçirmesine bağlı olarak miyop, D vitamini eksikliği, astım gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca, obezite ve dislipidemi de fiziksel aktivite eksikliğiyle ilişkilendirilir. Güneş ışığı beynin seratonin salgılamasını sağlayarak dikkati, odaklanmayı ve hafızayı güçlendirir ve depresyon gibi hastalıkların önlenmesini sağlar.

4.Oyun

Yapılandırılmamış oyun çocuk tarafından gerçekleştiğinden çocuk için pasif oyundan daha değerlidir. Yapılandırılmamış oyun, çocukların çeşitli zorluklarla karşılaştığı durumlarda duygularını yönetmelerine imkân verir ve çocukların dayanıklılığının gelişmesine yardımcı olur. Çalışmalar, çocukların doğal ortamda daha yaratıcı olduklarını gösterir. Bahçe gibi içerisinde çeşitlilik barındıran doğal ortamlarda çocukların meraklarının ve doğal dünya ile etkileşimlerinin artması ile çocukların fiziksel aktivitelerinde artış görülür. Macera oyun alanı, çocukların fiziksel, sosyal ve duygusal olarak gelişmeleri için pek çok gelişim fırsatı sunar. Ayrıca, riskli oyun, dış mekânda çocuklara riskleri yönetme fırsatı sunduğu için çocukların öz yeterliliklerini geliştirir.

5.Temel Motor Beceriler

Temel hareket becerileri çocukların gelecekte ileri düzey hareket becerilerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duydukları koşma, zıplama, tırmanma, yuvarlanma ve yakalama gibi temel becerilerdir. Basit oyuncaklar ve inşa oyuncakları çocukların ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Açık hava oyun alanlarında çocuklar bütün vücutlarını kullanma imkânı bulurlar.

Kapak Görseli Kaynak

Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar