8 Eylül Pazar, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Piaget’nin Gözünden: Karıncanın Ne Olduğunu Bilmeyen Karıncayiyen

Bu kitap, Piaget’nin özümseme kavramının çocuklarda nasıl geliştiğine yönelik güzel bir örnek sunmaktadır. Özümseme, karşılaşılan yeni bir durumun daha önceki şemalarla açıklanmaya çalışılması durumudur. Kitapta da karakterimiz, farklı yavru hayvanları kendi özellikleriyle kıyaslayarak öğreniyor. Yaz tatilinde 8-10 yaş arası çocuklarımızın okumasını tavsiye ederiz. Elbette siz yetişkinlerinde.

Çocuk gelişiminde ortaya koyduğu bilişsel gelişim kuramıyla tanınan Jean Piaget, çocukların bilgiyi edinme ve öğrenme sürecini açıklamak için özümseme ve uyum kavramlarını kullanmıştır.

Özümseme, çocuğun var olan bilgi ve deneyimlerini yeni bilgilerle birleştirerek onları anlamlandırma sürecidir. Karıncayiyen’in hikayesinde, Karıncayiyen, diğer hayvanların özelliklerini gördüğünde ve kendi hakkında belirsizlik yaşadığında, çevresinden gelen bilgileri özümsemeye çalışır. Örneğin, Karıncayiyen tüneller kazarak kendini ifade eder ve tırmanarak güçlü yönlerini ortaya koyar. Bu şekilde, Karıncayiyen, mevcut bilgi ve deneyimlerini yeni durumlarla birleştirerek kendi özelliklerini keşfeder.

Uyum ise Piaget’nin teorisinde önemli bir kavramdır ve çocuğun çevresiyle etkileşimde bulunarak bilgiyi anlamlandırma sürecini içerir. Karıncayiyen, Bilge Baykuş ile etkileşime geçerek kendi özelliklerini keşfeder. Baykuş, Karıncayiyen’in sorularını yanıtlar ve ona rehberlik eder. Bu etkileşim, Karıncayiyen’in çevresiyle uyum içinde olmasını sağlar ve kendi özelliklerini anlamlandırmasına yardımcı olur.

Kuram bağlamında kitap, çocuklara kendi deneyimlerini mevcut bilgileriyle birleştirme ve kendilerini anlamlandırma becerilerini geliştirme fırsatı sunar.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar