16 Eylül Pazartesi, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Micheal Scofield’ın Dahi Olmasına Sebep Olan Hastalık

Dünyanın en çok izlenen ve sevilen dizilerinden bir olan Prison Break dizisinin karakteri Micheal Scofield’ın neden dahi olduğunu biliyor musunuz?

Prison Break (Büyük Kaçış) ABD yapımı 2005 yılında başlayan bir aksiyon dizisidir. Dünyanın en çok izlenen ve en kaliteli dizileri arasında gösterilen Prison Break, ülkemizde de ilgi ve beğeni ile takip edilen yabancı dizilerden biridir. Diziyi sevmemizi sağlayan en önemli karakterlerden biri şüphesiz Micheal Scofield’dır. Micheal’ın zekasıyla izleyenleri etkilemiştir. Peki Micheal’ın dahi olmasına ne sebep olan şey nedir?

Düşük Ket Vurma Hastalığı

Dizinin ilk sezonunda da bahsedildiği gibi Michael’a “Düşük Gizli Ket Vurma” hastalığı (Düşük Gizli Baskılama) teşhisi konur. Gizli Ket Vurma yani Gizli Baskılama, tanıdık bir uyaranla ilgili gözlemimizin önemsiz olan bileşenlerinin zihin tarafından engellenmesidir. Mesela, bir kapı kolu düşünün. Kapı kolunun işlevi kapıyı açmasıdır. Beynimiz, kapı kolunun rengi, dokusu, maddesi gibi ince detayları filtreler ve beynimiz sadece onun işlevini algılar. Öbür türlü beynimize aşırı yüklenme olur ve bu durum bizi oldukça rahatsız eder.

Fakat, Düşük Ket Vurma ise beynin normal beyinlerin görmezden gelme eğiliminde olduğu bilgileri detayları ile işlemesidir. Örneğin; gözlüklü bir arkadaşınız olduğunu düşünün. Gözlüğü görünüş olarak aynıdır fakat sadece markası değişmiştir. Küçük bir logo değişikliğini kimse fark etmez. Düşük ket vurma hastaları ise fark eder ve sadece bir logo değişikliğinden yola çıkarak arkadaşının alışveriş yaptığını, maaşını aldığını, arkadaşının ilgi alanına göre hangi alışveriş merkezine gidip, hangi mağazalara girip bir şey almış olabileceğini, sonra ne yemek yediğini bağlı olarak hesaplayabilirler.
Tüm bu bilgiler beyin tarafından alınıp yüksek bir IQ ile birleştiğinde yani Micheal’da olduğu gibi onu bir deha yapar. Daha düşük IQ ya sahip insanlar da ise uyku bozukluğu, asosyallik, çabuk pes etme, sorun çözememe gibi psikolojik hastalıklar ortaya çıkarır.

Kaynak

Kapak Görseli

Hazırlayan: Ülkü Ünal

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar