İnsanlarla olan ilişkilerimiz bize iyi gelmemeye başladığında anlarız ki doğru bir yolda değiliz.
Sosyal bağlantılarımız hayatımın büyük bir kısmını oluşturduğu için insanlarla iyi ilişkiler kurmaya çok önem veririz. Ancak bazen bu ilişkiler bizlere pozitif geri dönüşler sağlamaz. Kendi işimizden çok başkalarının işine vakit ayırdığımızı fark ettiğimiz an, durup düşünmek ve bunu durdurmak için çok iyi bir zaman olacak.
1. Hayır Diyememek
Gerçekleşen durum:
Yapılacaklar listenizde kendinizden çok başkalarının işi olması maalesef karşılaşılan bir sorun. Yardım etmek, danışmanlık yapmak, onlar için bir şeyler satın almak… Zamanınızı harcayan her şeyi bu kategoriye koyabiliriz.
Yapılması gereken:
Kendi işlerinizi önceliğiniz haline getirin. Bunun sonucunda biri bencil ya da nankör olduğunuzu ileri sürecek olursa, bunun sizin duygularınıza yapılan bir manipülasyon olduğunu bilin.
2. Onay Peşinde Koşmak
Gerçekleşen durum:
İnsanlar kendilerini rahat hissetmediklerinde çevrelerindeki insanların onları takdir etmesini beklerler. Bu insanlar dostları, patronları, iş arkadaşları hatta aileleri bile olabilir. Takdir edildiklerinde “iyi” bir şey yaptıklarına, inanırlar. Eğer bekledikleri takdiri göremezlerse yaptıklarının önemsiz ya da “kötü” olduğunu düşünürler.
Yapılması gereken:
Öncelikle kimsenin takdirine ihtiyacınızın olmadığını bilmeli ve zaten yaptığınız işi iyi yaptığınıza kendimizi inandırmalısınız. Takdir beklemek yerine kendi başarılarınızla gururlanmalısınız.
3. Başkalarının Duygularından Kendini Sorumlu Tutmak
Gerçekleşen durum:
Eğer insanların sizden beklentisini karşılayamazsanız genelde onlardan özür diliyorsunuz. Karşıdakinin mutsuzluğu, tatmin olmayışı gibi negatif duygularından ötürü kendinizi suçlu hissetme durumu maalesef ki yaşanıyor.
Yapılması Gereken:
Başkasının hisleri, sorunları ve beklentilerinin sorumluluğu sebebiyle suçluluk duygusuyla boğulduğunuzu hissettiğinizde, şunu düşünün: Bu kişi problemlerini çözmek için ne yaptı? Neden sızlanmak ve acı çekmek için zamanı var? Madem o kendi yapmıyor, siz neden yapasınız ki?
4. Sınır Koyamamak
Gerçekleşen durum:
Diğer insanların isteklerini yerine getirmek, onlara yardımcı olmak için tüm işlerinizi erteliyor olmanız ve onların yardım isteklerini reddedemiyor olmanız sizi mutsuzluğa sürükleyecektir.
Yapılması gereken:
Önceliği kendinize vermeli ve kendi normlarınızı karşınızdakiyle paylaşmalısınız. Mesela hafta sonu bir gezintiye çıkacaksanız karşınızdakine sadece cumaya kadar çalışabileceğinizi söylemelisiniz.
5. Sevmediğiniz Şeyleri Yapmaya Razı Olmak
Gerçekte olan:
Aileniz, arkadaşlarınız ya da tanıdığınız insanların isteklerini reddedemediğiniz için onlarca parçaya ayrılıp onlarca işi yetiştirmeye çalışırsınız ancak fark edersiniz ki hiçbir iş sizin kendi işiniz değil.
Yapılması gereken:
Kendi çalışma, dinlenme, ev işi, seyahat gibi etkinlikleriniz için kendinize ayrıca zaman ayırın ve bu zamanı kimseyle paylaşmayın. Sadece size ait olsun.
Hazırlayan: Ecem Çalı