Alice Harikalar Diyarında Sendromu Hakkında 7 İlginç Gerçek
Alice Harikalar Diyarında sendromunun (AIWS) ne olduğunu bilmiyorsanız, bu şaşırtıcı değil. Bu nörolojik bozukluk o kadar nadirdir ki, migren ve epilepsi de dahil olmak üzere tipik olarak eşlik ettiği hastalıklarda uzmanlaşan bazı nörologlar tarafından da asla karşılaşılmayabilir.
Alice Harikalar Diyarında sendromu olan kişilerde, nesnelerin ve hatta kendi vücutlarını gerçekte olduğundan çok daha küçük veya çok daha büyük görünebilirler. Alice Harikalar Diyarında sendromu ilk kez 1952 yılında tanımlanmış ve adı 1955 yılında İngiliz psikiyatrist John Todd tarafından verilmiştir.
Pediatrik nörolog olan Annette E. Grefe’ye göre bu durum çoğunlukla çocuklarda bulunur, ancak bu yetişkinlerin pek tanımlamak istememesinden de kaynaklanabilir. Ve ekliyor, bu bir varsayımdır, ancak bazı yetişkinler, yaşadıkları şey kulağa halüsinasyon gibi geldiği için insanlar tarafından deli olarak tanınmalarından korkabilirler.
1. Nesneler Gerçekte Olduğundan Çok Daha Büyük veya Çok Daha Küçük Görünüyor
Philadelphia’daki Penn hastanesinde nörolog olan Anjan K. Chatterjee’ye göre bu sendroma sahip insanlar, nesneleri olduğundan küçük(mikropsi) ya da yani nesneleri olduğundan daha büyük(makropsi) görüyorlar. Bazı durumlarda, boyutu değişen yalnızca harici bir nesne değildir; Alice Harikalar Diyarında sendromu yaşayan insanlar kendi vücut kısımlarını ya çok daha büyük ya da çok daha küçük, çarpık bir şekilde algılayabilirler. Bunlara ek olarak nesneleri daha uzak(teleopsi) ya da daha yakın(pelopsi) görme gibi görsel bozukluklar da olabilir. Bu durum dakikalarca ve bazen daha uzun sürebilir.
2. Lewis Carroll’un Kendisi AIWS’ye Sahip Olabilir
Lewis Carroll, Alice Harikalar Diyarında’nın yazarıydı ve kitabı yazarken kendi migren deneyiminden etkilenmiş olabilir. Alice Harikalar Diyarında sendromunu kendisinin deneyimlemiş olabileceği ve bu hikayelerdeki bazı sıra dışı bölümlerin kökeninin bir parçası olabileceği tahmin ediliyor. Kitapta Alice, “beni iç” etiketli bir şişe bulur ve içtikten sonra boyu bir metreden daha kısa olur. Hemen ardından, kafası tavana çarpana kadar boyunun uzamasına neden olan bir pasta yer.
3. Uzmanlar Alice Harikalar Diyarında Sendromunun Neden Olduğundan Emin Değiller
Alice Harikalar Diyarında sendromu migrene eşlik ettiğinde, Grefe’ye göre beynin parieto-oksipital kısmından kaynaklanabilir. Grefe, “Parietal bölge, vücut algısı ve boşluk algısı ile, oksipital alan ise görme ile ilgilidir” diyor. AIWS epilepsi ile ilgili olduğunda, frontal lobdan kaynaklanıyor gibi görünüyor, ancak bu konuda hala öğrenilecek çok şey var, diye ekliyor.
4. AIWS Nadirdir, Ancak Yetersiz Teşhis Edilmiştir
Alice Harikalar Diyarında sendromunu o kadar nadir ki ve birçok uzman kariyerlerinde asla karşılaşmayabilir. Ancak uzmanlar bunun nadir olduğu konusunda hemfikir olsalar da genel yaygınlığı bilinmiyor. Bugüne kadar AIWS’nin popülasyonda ne kadar yaygın olduğunu gösterecek hiçbir epidemiyolojik çalışma yapılmamıştır.
Haziran 2016’da Neurology Clinical Practice’de yayınlanan bir incelemeye göre, sendromu teşhis etmenin evrensel olarak kabul edilmiş bir yolu da mevcut değil. İki kişi aynı semptomlarla başvurabilir ve biri AIWS tanısı alabilir ve biri olmayabilir. Teşhis eksikliği, bazı kişilerin semptomları hakkında konuşmayı sevmemesinden de kaynaklanabilir; insanların halüsinasyon gördüklerini veya akıl hastalığı olduğunu düşünmelerinden korkabilirler.
5. Alice Harikalar Diyarında Sendromu Migren Atağının Bir Parçası Olabilir
AIWS çok nadir olmakla birlikte bildirildiğinde sıklıkla migren ile ilişkilendirilir. Çoğunlukla migren ağrılarından hemen önce olduğu düşünülüyor. Fakat bazı uzmanlar bu sendromun migren ağrıları olmadan da gerçekleşebileceğini söylüyor.
6. AIWS Epilepsi, Enfeksiyonlar ve Diğer Beyin Bozukluklarıyla İlgili Olabilir
Alice Harikalar Diyarında sendromu ile ilişkili migren dışında başka durumlar da vardır. Geçici epilepsi veya grip gibi viral enfeksiyonlardan da kaynaklı olabilir. Nadir durumlarda, bir tür herpes virüsü olan ve en yaygın insan virüslerinden biri olan Epstein-Barr virüsü (EBV), genellikle çocuklarda AIWS’nin nedeni olan ensefalit (beynin şişmesi) gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Alice Harikalar Diyarında sendromunun nadiren inme veya beyin tümörünün bir işareti olduğu düşünülüyor. Bu çok nadirdir ve genellikle Alice Harikalar Diyarında sendromunun görsel semptomlarına ek olarak birçok başka semptomunuz olur.
AIWS’ye ayrıca LSD gibi bazı halüsinojen ilaçlar da neden olabilir.
7. Tedavisi Neden Olduğu Düşünülen Sebeplerden Yola Çıkılarak Yapılır
Bir tıbbi kuruluş tarafından AIWS’nin teşhisine ilişkin standart bir kılavuz yayınlanmamasına rağmen, bir kişide bozukluğun semptomları olduğunda, çeşitli potansiyel nedenlerin kan testleri, EEG (elektroensefalogram) ve beyin MRI ile araştırılması şiddetle tavsiye edilir. Bu sendromu tedavi etmede daha çok neden olan olgulara bakılır. Yani hastanda migren teşhisi konulmuşsa migren ilaçları ile veya inmeden kaynaklı olduğu düşünülüyorsa ona göre tedavi uygulanır.
Everyday Health, “7 Interesting Facts About Alice in Wonderland Syndrome”
Hazırlayan: Mehmet Zeki Gül